Augustpriset 2021 - här är pristagarna

Årets vinnare av det svenska litteraturpriset tillkännagavs 22 november.

Pristagare augustpriset 2021 Nils Håkanson, Mirja Flodin, Johan Rundberg & Elin Cullhed. Foto: Andreas Sundbom.

Årets svenska skönlitterära bok

Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand
I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.

Årets svenska fackbok 

Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur
Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I Dolda gudar tar Nils Håkanson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litteratur.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur
Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer.

 

Lilla Augustpriset

Min ursäkt, Mirja Flodin, Nästansjö

Att slitas mellan traditioner, andras förväntningar och sina egna förhoppningar. Om viljan att passa in, drömmen att sticka ut och livet som pågår däremellan. Allt ställs på sin spets en sommarkväll när barndomsgänget ses och framtiden känns så nära och ändå så långt borta. Inkännande, finstämt och levande skildrat, med en perfekt dramatisk båge.

 

Svenska Förläggareföreningens Hederspris

Marianne von Baumgarten-Lindberg
Marianne von Baumgarten-Lindbergs enträgna och entusiasmerande arbete med och för barnlitteratur och läsande har gjort ett stort avtryck, inte bara i bokbranschen utan också för författare, illustratörer och inte minst för läsarna. 

Text från: 2021 års Augustpris tilldelas | Augustpriset

Läs mer om Augustpriset och årets pristagare

Augustpriset 2021 - böckerna

 1. Eufori

  Subtitle: en roman om Sylvia Plath
  By: Cullhed, Elin
  Language:
  Swedish
  Published: 2021
  Classification: Hc.01
  Available as: Book
 2. Dolda gudar

  Subtitle: en bok om allt som inte går förlorat i en översättning
  By: Håkanson, Nils
  Language:
  Swedish
  Published: 2021
  Classification: Gc
  Available as: Book
 3. Nattkorpen

  By: Rundberg, Johan
  Language:
  Swedish
  Published: 2021
  Classification: Hcg
  Available as: Book

Audience:

Monday, November 23, 2020