Kållereds bibliotek flyttar till nya lokaler

Biblioteket ska flytta ner till markplan i nuvarande byggnad och flytten beräknas genomföras i början av 2022. Information om processen publiceras löpande här fram till inflyttning. Följ gärna med bakom kulisserna på bibliotekens instagramkonto.

Nu är det bestämt att biblioteket i Kållered flyttar till nya lokaler.

I november 2020 beslutade kultur- och fritidsnämnden att göra en upphandling för en mer synlig och lättillgänglig lokal för Kållereds bibliotek.
Lokalen är i samma byggnad som nuvarande bibliotek och ligger på markplan. Den ska nu renoveras och inflyttning sker i början på 2022.

Biblioteket får ett perfekt läge

Nu är upphandlingen klar – den nya lokalen är något mindre, men med det perfekta läget. I lokalen, som från början var byggd som en bank, har det bland annat genom åren varit godisaffär, bageri och café.
Lokalen har också möjligheter för meröppetservice, alltså tillgång till biblioteket utan personal, utöver de öppettider som finns idag.

- Ett bibliotek i markplan kommer att öka trygghet och rörelse i Kållereds centrum genom att finnas i markplan, fullt upplyst och med besökare i alla åldrar som kommer och går säger Anette Hagberg, bibliotekschef.

Mer synligt och lättillgängligt

Biblioteket har legat i de nuvarande lokalerna på andra våningen sedan 70-talet. Placeringen gör att det är få som upptäcker biblioteket om man inte på förhand känner till det.
Även om det finns hiss, är det besvärligt för familjer med barnvagn och för personer med funktionsnedsättning.

- Vår förhoppning är att många fler ska upptäcka att det finns ett bibliotek i Kållered i och med flytten, säger Anette Hagberg och Chatarina Söderholm, enhetschef, Kållereds bibliotek.
Ett bibliotek i markplan är mer synligt och det är bara att slinka in utan att ha planerat sitt besök på förhand.

Nu börjar flyttplaneringen

Nästa steg är att se över hur flytten ska gå till och det är en hel del som ska packas och monteras ner.
- Flytten kan eventuellt påverka besökare och låntagare men vi hoppas att det ska gå smidigt och flyta på säger Anette Hagberg.

Följ med bakom kulisserna på bibliotekens instagram!