Mårten Melins bästa skrivtips

1. Stjäl
Allt jag skriver kommer någon annanstans ifrån. Varenda liten sak! Det kan vara något jag varit med om själv, något jag läst i en bok, eller sett på film, något som någon kompis berättat, eller ... Alla de där små sakerna lägger sig i huvudet, och så tar jag fram dem automatiskt när jag skriver. Så läs böcker! Titta på film! Tjuvlyssna på folk! Då får du saker som du kan ha med i dina berättelser.

2. Låt det oväntade ske
För att en berättelse ska bli spännande måste det hända oväntade saker för dem som är med i den. Men ändå saker som skulle kunna hända! Tänk dig två som går till lekplatsen och gungar. De tävlar om vem som gungar högst, de ser vem som kan hoppa längst, de går hem och dricker saft när de är trötta. Det är inte spännande, för det händer inget oväntat. Men om någon av dem trillar av och bryter benet ... Då blir det spännande! Och kanske kommer tre zombier just då! Det är spännande, så länge det är en värld där det finns zombier.

3. Show, don't tell
Det är engelska och betyder ungefär ”Visa, säg det inte”. Om du vill berätta något om någon eller något, skriv det inte rakt ut, utan visa det istället. Då får läsaren en bild i huvudet, och det vill man ha när man läser. Ungefär som när man tittar på en film! Så vill du berätta att någon är arg, skriv inte det, utan skriv t ex ”Hon sparkade ett hål i väggen”.
Då har du visat att hon är arg, och läsaren kan se det som en liten film i huvudet.

4. Skynda långsamt
Det låter kanske konstigt, men det får varken gå för fort fram (för då hinner läsaren inte med), eller gå för långsamt (för då tröttnar läsaren). Stanna upp och visa ordentligt vad som händer, men var inte för detaljerad. Skriv kanske en eller ett par meningar om hur omgivningen ser ut, inte en hel sida.

5. Vet vad du pratar om
Det är roligast att skriva om sådant man är intresserad av. För det man är intresserad av kan man ju! Spelar du fotboll? Bra, skriv gärna om det! För då kan du reglerna, du vet hur det känns när du vinner, när du förlorar, du vet hur föräldrarna står där och skriker på domaren. Älskar du spöken? Skriv om det! Kan du allt om hästar? Skriv hästberättelser! Vill du skriva en deckare som utspelar sig i New York, fast du har aldrig varit där? Då blir det kanske bättre om du skriver om något som händer i Mölndal, för Mölndal kan du ju!

Okej, ett tips till. Ha kul när du skriver!