Personalen rekommenderar - lästips

Är du sugen på ny läsning och vill ha inspiration? Här hittar du ett urval av personalens favoriter. Personliga texter till varje tips, för olika åldrar.

Barn

 1. Besten och Betty

  By: Meggitt-Phillips, Jack Review by: Elin

  Om en mycket speciell man som är 512 år, föräldralösa flickan Betty och den farligaste varelsen i hela universum...Det här är en dråplig, skojig och lite läskig historia för alla som är 10 år och uppåt.

 2. Havets hemlighet

  By: Ostertag, Molly Review by: Beatrice

  Sträckläsning om att bli kär, med färgstarka bilder! Passar bra för dig från 9 år och uppåt.

 3. Bara rumpor på stranden

  By: Leone, Annika Review by: Klara

  Lagom till semestern! En bilderbok för barn (och vuxna) som tycker att det är roligt med folk som är nakna om baken och pinsamma föräldrar. Det blir fnissigt värre på stranden...

 4. Esperanza

  By: Wegelius, Jakob Review by: Elin

  Halidon ger sig ut i natten för att söka efter sin vän Kaptenen som är borta. Så himla fin bok om vänskap och tillhörighet som passar SÅ bra att läsa högt. Det blir en annan upplevelse liksom. Ser inte mycket ut för världen men är en jättefin liten berättelse. Från ca 8 år.

 5. På en helt vanlig bondgård med familjen Jansson

  By: Widmark, Martin Review by: Sirpa

  Livet på landet blir allt annat än lugnt med Sveriges knäppaste familj! Familjen Jansson är tillbaka knasigare än vanligt när de ska sköta en bondgård. Böckerna om familjen Jansson är dråpliga familjeberättelser där barn och vuxna har bytt roller med varandra. Passar för ca 6-9 år.

 6. Det hemliga uppdraget

  By: Ponti, James Review by: Anna

  En spionroman för mellanåldern (ca 9-12 år) om hackern Sara. Hon får möjlighet att bli en del av den hemliga M16-enheten och delta i operation ”Willy Wonka”. En smart, snabb och spännande bok perfekt för sommarläsning.

Fler lästips för barn

Ung

 1. Allt det vackra är inte förstört

  By: Younge-Ullman, Danielle Review by: Johanna

  Starkt, spännande, sorgligt och roligt om Ingrid som befinner sig på ett vildmarksläger i Kanada, mot sin vilja. En berättelse växer fram om den hårda tillvaron på lägret, vad som hänt tidigare och varför hon är så arg på sin mamma. För unga vuxna och uppåt!

 2. The box in the woods av Maureen Johnson

  By: Johnson, Maureen Review by: Anna

  Detta är del 4 i den fantastiska serien om den unga detektiven Stevie Bell. Läs Truly Devious först. Denna utspelar sig på ett summer camp och Stevie har blivit anställd som ledare – men det är bara en täckmantel – egentligen är hon där för att lösa The box in the woods-morden som skedde 1978. Sommar, camp, ett olöst mordfall – vad mer kan man begära av en bok?

 3. The Girls I've been

  By: Sharpe, Tess Review by: Anna

  Nora hamnar mitt i ett gisslandrama tillsammans med sin ex-pojkvän och sin nya flickvän. Vad de inte vet är att Nora har haft många identiteter innan. För att komma ur det hela levande måste hon använda sig av all sin list...

 4. Blackout

  Review by: Anna

  En samling noveller om kärlek. Alla berättelser utspelar sig under en värmebölja i New York City. En sommarkväll försvinner elektriciteten i hela staden. Ungdomar runt om i New York befinner sig på platser och med människor de aldrig kunnat tänka sig. Under kvällen skapas en ny sorts spänning som öppnar upp för oanade möjligheter.

 5. Felet med Eden

  By: Uggla, E. P Review by: Anna

  Felet med Eden av E.P. Uggla handlar om Ava som vaknar upp på en konstig plats efter en ny sorts influensa. Ett tävlingsinriktad Eden fyllt med barn och unga där de vuxna inte är att lita på. En lustgård där något är allvarligt fel.

 6. Syster

  By: Nordin, Sofia Review by: Anna

  Magda flyr tillsammans med sin mamma och syster från sin alkholiserade pappa och flyttar till ett skyddat boende som heter Jordasång. Det är en lite sektliknande gård som styrs av Syster, men efter ett tag så börjar Magda trivas och blir intresserad av jämnåriga Attilla som också bor där. Men det dåliga samvetet över att de lämnat pappa finns kvar och gnager.. Fint och gripande om familj, missbruk, vänskap och kärlek.

Fler lästips för ung

Vuxen

 1. Problemet med får och getter

  By: Cannon, Joanna Review by: Erik

  För dig som gillar mysterier, humor och intressanta karaktärer. Det är 70-tal i en sömnig engelsk förort och en dag försvinner en kvinna i kvarteret. De två kompisarna Grace och Tilly tar saken i egna händer. När de börjar knacka dörr visar det sig att alla grannar har saker att dölja...

 2. Easter parade

  By: Yates, Richard Review by: Jenny F

  En roman om två systrar och deras respektive liv i mitten av 1900-talet. Lagom litterärt och avmätt men med skärpa och finess. Yates är en av de stora amerikanska författarna som tyvärr fallit i glömska men som med fröjd bör återupptäckas.

 3. Precis som du

  By: Hornby, Nick Review by: Cecilia

  En berättelse om den lite oväntade förälskelsen mellan tvåbarnsmamman Lucy, 42 år, och den 22-åriga extrajobbaren Joseph. Boken utspelar sig i London, i samband med Brexit-omröstningen 2016 och tar upp ämnen som klass och rasism. Boken är humoristiskt skriven om kärleksparets åldersglapp och de svårigheter som det kan medföra att vara ihop med någon från en annan generation.

 4. Bara en mor

  By: Jacobsen, Roy Review by: Jenny

  Den fjärde delen i serien om människorna på den lilla ön Barrøya i Nordnorge, där människorna är små och stora på samma gång. Fint, nära, storslaget och mänskligt.

 5. Flickan som fick en röst

  By: Daré, Abi Review by: Malin

  En stark historia om en flicka som inte ger upp. Läs och bli gripen!

 6. Skilsmässan

  By: Herngren, Moa Review by: Malin

  Skilsmässan av Moa Herngren är en smart berättad och lättläst roman om en skilsmässa som kanske inte kommer så plötsligt som det först verkar.

 7. Förläggarens hustru

  By: Chambers, Clare Review by: Johanna

  En brittisk pärla! Smart, rolig och fängslande är denna ovanliga roman om livets oberäknelighet.

Fler lästips för vuxen