Personalens tips för barn

Personliga lästips från personalen och lästips i olika temalistor. Klicka på rubriken för att se hela texten på "personalen rekommenderar."

Personalen rekommenderar

 1. Vilse

  Av: Sandström, Elin Tipsat av: Malin

  Stämningsfull berättelse och fantastiska bilder i denna bilderbok för lite äldre barn. Passar från ca 6 år och uppåt.

 2. Vara vuxen

  Av: Fiske, Anna Tipsat av: Johanna

  En kul och lärorik bok att läsa med ett barn som är nyfiken på vuxenlivet. För den som vill veta och för den som vill förklara.

 3. Besten och Betty

  Av: Meggitt-Phillips, Jack Tipsat av: Elin

  Om en mycket speciell man som är 512 år, föräldralösa flickan Betty och den farligaste varelsen i hela universum...Det här är en dråplig, skojig och lite läskig historia för alla som är 10 år och uppåt.

 4. Stinas sommar

  Av: Anderson, Lena Tipsat av: Emmy

  På sommaren bor Stina hos sin morfar på en ö. Där hittar hon på en massa roliga saker. Bland annat älskar Stina att leta efter saker som flyter iland och hon samlar på allt möjligt mellan himmel och jord. Bilderbok.

 5. På en helt vanlig bondgård med familjen Jansson

  Av: Widmark, Martin Tipsat av: Sirpa

  Livet på landet blir allt annat än lugnt med Sveriges knäppaste familj! Familjen Jansson är tillbaka knasigare än vanligt när de ska sköta en bondgård. Böckerna om familjen Jansson är dråpliga familjeberättelser där barn och vuxna har bytt roller med varandra. Passar för ca 6-9 år.

 6. Esperanza

  Av: Wegelius, Jakob Tipsat av: Elin

  Halidon ger sig ut i natten för att söka efter sin vän Kaptenen som är borta. Så himla fin bok om vänskap och tillhörighet som passar SÅ bra att läsa högt. Det blir en annan upplevelse liksom. Ser inte mycket ut för världen men är en jättefin liten berättelse. Från ca 8 år.

 7. Bror till salu

  Av: Sydegård, A. K Tipsat av: Sirpa

  Om man har en bror som är sjukt lik Justin Bieber, inte kan det var fel att försöka tjäna lite pengar på det. Eller? Rolig feel-goodläsning som passar bra från ca 10 år.

 8. Det hemliga uppdraget

  Av: Ponti, James Tipsat av: Anna

  En spionroman för mellanåldern (ca 9-12 år) om hackern Sara. Hon får möjlighet att bli en del av den hemliga M16-enheten och delta i operation ”Willy Wonka”. En smart, snabb och spännande bok perfekt för sommarläsning.

 9. Bara rumpor på stranden

  Av: Leone, Annika Tipsat av: Klara

  Lagom till semestern! En bilderbok för barn (och vuxna) som tycker att det är roligt med folk som är nakna om baken och pinsamma föräldrar. Det blir fnissigt värre på stranden...

 10. Havets hemlighet

  Av: Ostertag, Molly Tipsat av: Beatrice

  Sträckläsning om att bli kär, med färgstarka bilder! Passar bra för dig från 9 år och uppåt.

 11. I väntan på mitt ovanliga liv

  Av: Sahlin, Pär Tipsat av: Malin

  Om 13-åriga Silas och när allt plötsligt händer på en gång... Du hittar också andra lästips som rör sig kring skolan och vänskap. Passar bäst för dig som är ca 9-12 år.

 12. Sillen börjar skolan

  Av: Ehring, Anna Tipsat av: Sirpa

  Om hur det kan vara när livet förändras och man börjar i skolan. Även två andra tips på tema skolstart. Böckerna passar bäst för dig som är ca. 6-9 år.

 13. Mot toppen: Armand Duplantis

  Av: Palmaer, Andreas Tipsat av: Malin

  Läs om Armand "Mondo" Duplantis resa. Från att hoppa hemma i trädgården till att vinna OS-guld, hur gick det till?

 14. Nattkorpen

  Av: Rundberg, Johan Tipsat av: Anna

  Nattkorpen är en oerhört spännande och lite läskig mordgåta som utspelar sig i slutet av 1800-talet i Stockholm. Passar för ca 9-12 år.

 15. Bob

  Av: Mass, Wendy Tipsat av: Elin

  Ett ovanligt äventyr om Livy som har rest från USA till Australien för att hälsa på sin mormor. Vad finns egentligen i mormors garderob? Från 9 år.

 16. Tjuven på Highland Falcon

  Av: Leonard, M. G Tipsat av: Anna R

  Välkommen ombord på Highland Falcon! Det kungliga ångtåget ska ut på sin sista tågresa genom England och Skottland, och 11-årige Harrison får följa med sin farbror Nat som ska skriva om resan. Spännande äventyr som passar både för högläsning och att läsa själv.

 17. Mystiskt på en måndag

  Av: Andrén, Emelie Tipsat av: Anna

  Mysrys och lagom läskigt i serie för nybörjarläsare. Första boken handlar om ett mystiskt ödehus.

 18. Ensamma hemma

  Av: Gordan, Kajsa Tipsat av: Anna

  Tycker du om att läsa vardagsberättelser om livet med vänner och skola? Missa då inte denna fina serie om nya vännerna Anna-Klara och Herman som går i samma klass på lågstadiet.

Lästips i olika teman

 1. Tecknade serier för barn och unga

  En tecknad serie är en berättelse där bilderna är i fokus. Här hittar du tips på serieböcker för olika åldrar och böcker om du vill lära dig teckna.

 2. Dagböcker - lästips för barn och unga

  Böcker i dagboksform är populära och efterfrågade. Böckerna är skrivna så att det känns som att man läser någons dagbok med personliga tankar och funderingar. Här hittar du lästips för olika åldrar. Många av dom är serier, så gillar du första är det bara att fortsätta med nästa!

 3. Läskigt - lästips barn

  Höstlov + Halloween = perfekt tid för att krypa upp i soffan och läsa nåt spännande och läskigt. Kolla in våra lästips för barn upp till ca 12 år. En lista upp till 9 år och en 9-12 år.

 4. Barnkonventionen - barns rättigheter

  1 januari 2020 blev barnkonventionen lag i Sverige. Barnkonventionen syftar till att ge alla barn rätt att bli behandlade med respekt och att få möjlighet att säga sin mening. Här hittar du lästips för barn och vuxna.

 5. Genom portalen - magiska världar

  Genom portalen är 2020 års tema för sommarboken. Det handlar om magiska världar, böcker som innehåller magi och fantasi. Om du gillar att läsa om det ska du kolla in lästipsen här!

 6. Kul utomhus för barn

  Slut på idéer? Här finns massor av tips på kul saker att hitta på utomhus! Du kan göra spännande experiment, leta djurspår, odla nåt du gillar, tälta i trädgården, parkour, bygga ett småkrypshotell och mycket mer!