Personalens tips för ungdom

Personliga lästips från personalen och lästips i olika teman. Klicka på rubriken för att se hela texten på "personalen rekommenderar."

Personalen rekommenderar

 1. Med sådana vänner

  Av: Rosoff, Meg Tipsat av: Malin

  Beth kommer från småstaden till New York och arbete på en tidning. Där öppnar sig en ny värld och det blir en omtumlande sommar hon sent ska glömma. Från ca 15 år.

 2. Fjärilshjärta

  Av: Backe Åstot, Moa Tipsat av: Anna

  En fantastisk bok om den första kärleken, sorg och saknad och att söka efter sina rötter.

 3. Om det regnar i Ahvaz

  Av: Shams, Nioosha Tipsat av: Anna J

  Boken är skriven av nuvarande läsambassadör Nioosha Shams och slog ned som en kruka full av guld vid regnbågens slut när den kom ut 2020.

 4. Persepolis

  Av: Satrapi, Marjane Tipsat av: Cecilia

  Nu har nyutgåvan av ”Persepolis” kommit! Den grafiska romanen är skapad av den iransk-franska konstnären, serietecknaren och regissören Marjane Satrapis.

 5. Virkade kändisar från filmer och musik

  Av: Schwarz, Alexandra Tipsat av: Cecilia

  Vad är mer avkopplande än att göra något med händerna? Att handarbeta, påta med växter eller kanske rita? I den här boken finns 19 beskrivningar till hur man kan virka kändisfigurer plus grunderna till hur man virkar. Vem skulle du vilja virka?

 6. The Girls I've been

  Av: Sharpe, Tess Tipsat av: Anna

  Nora hamnar mitt i ett gisslandrama tillsammans med sin ex-pojkvän och sin nya flickvän. Vad de inte vet är att Nora har haft många identiteter innan. För att komma ur det hela levande måste hon använda sig av all sin list...

 7. Du kommer alltid ha Paris

  Av: Jedvik, Hanna Tipsat av: Emmy

  Detta är tredje och sista boken om Alma. Det är sommar och Alma och Hedvig ska ge sig ut på en tågluff i Europa. Men sommaren och resan blir inte som Alma tänkt sig. Läs också Sommarplåga och På andra sidan bron. För dig ca 12 år och uppåt.

 8. Allt det vackra är inte förstört

  Av: Younge-Ullman, Danielle Tipsat av: Johanna

  Starkt, spännande, sorgligt och roligt om Ingrid som befinner sig på ett vildmarksläger i Kanada, mot sin vilja. En berättelse växer fram om den hårda tillvaron på lägret, vad som hänt tidigare och varför hon är så arg på sin mamma. För unga vuxna och uppåt!

 9. Heartstopper

  Av: Oseman, Alice Tipsat av: Emilie

  Del 1. Charlie Spring har haft några tuffa år i skolan sen han kom ut som gay. En dag träffar han Nick som är en populär rugbyspelare. Nick hjälper Charlie att bli en del av rugbylaget och blir också en nära vän. Men är det bara vänskap eller något mer...? Väldigt fin serie om känslor, vänskap och kärlek. Från ca 12 år och uppåt.

 10. Blackout

  Tipsat av: Anna

  En samling noveller om kärlek. Alla berättelser utspelar sig under en värmebölja i New York City. En sommarkväll försvinner elektriciteten i hela staden. Ungdomar runt om i New York befinner sig på platser och med människor de aldrig kunnat tänka sig. Under kvällen skapas en ny sorts spänning som öppnar upp för oanade möjligheter.

 11. Slutet

  Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna

  Ett pre-apokalyptiskt mördarmysterium som väcker oanade känslor. I den här boken avslöjas slutet direkt, men istället för att handlingen förstörs så intensifieras spänningen. Den 16:e september klockan 04:12 kommer en meteorit förinta jorden. Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Vad vill du göra sista månaden av ditt liv? Vem vill du vara med när allt tar slut? Simon vill vara med sin familj och sin flickvän Tilda. Men Tilda drar sig undan och vill uppleva mer av det korta liv hon har kvar. När hon mystiskt dör veckorna innan världens undergång riktas misstankarna mot hennes nära och kära.

 12. Om du lämnar mig här

  Av: Levithan, David Tipsat av: Anna

  Om du lämnar mig här / Take me with you when you go av David Levithan och Jennifer Niven. Finns på både svenska och engelska. Bea och Ezra växer upp tillsammans i ett mörkt hem där deras styvfar tar till våld för att visa vem som bestämmer, och deras mor knappt bryr sig. En dag rymmer Bea hemifrån utan någon som helst föraning. Ezra lämnas kvar ensam och förvirrad. Genom hemliga mailkonversationer mellan syskonen lär vi känna vilka Bea och Ezra är tillsammans och utan varandra. Bådas värld faller samman och byggs upp på nytt när de konfronterar allt som hänt under deras uppväxt och varför Bea egentligen övergav hela deras liv. En mycket spännande bok med starka känslor om identitet och lojalitet.

 13. Syster

  Av: Nordin, Sofia Tipsat av: Anna

  Magda flyr tillsammans med sin mamma och syster från sin alkholiserade pappa och flyttar till ett skyddat boende som heter Jordasång. Det är en lite sektliknande gård som styrs av Syster, men efter ett tag så börjar Magda trivas och blir intresserad av jämnåriga Attilla som också bor där. Men det dåliga samvetet över att de lämnat pappa finns kvar och gnager.. Fint och gripande om familj, missbruk, vänskap och kärlek.

 14. Sommaren jag sa ja till allt

  Av: Culli, Lindsey Roth Tipsat av: Anna

  Feelgood om duktiga flickan Rachel som en dag bestämmer sig för att säga ja… till allt.

 15. Förbannelsen

  Av: Forsmark, Ann-Sofi Tipsat av: Anna

  Andra delen om Hilde Stridh, femtonåringen som kan se spöken. Sommarlov, skärgårdsmiljö och ett hemsökt torp. Är det demoner som står bakom försvinnandena i det idylliska sommarparadiset eller helt vanliga kriminella?

 16. The box in the woods av Maureen Johnson

  Av: Johnson, Maureen Tipsat av: Anna

  Detta är del 4 i den fantastiska serien om den unga detektiven Stevie Bell. Läs Truly Devious först. Denna utspelar sig på ett summer camp och Stevie har blivit anställd som ledare – men det är bara en täckmantel – egentligen är hon där för att lösa The box in the woods-morden som skedde 1978. Sommar, camp, ett olöst mordfall – vad mer kan man begära av en bok?

 17. Profetian

  Av: DiCamillo, Kate Tipsat av: Klara

  Hur ofta läser du en bok med en get i en viktig roll?! I veckans tips får vi stifta bekantskap med Answelica, som är både klok och kärleksfull. Och folkilsken.

 18. A good girl's guide to murder

  Av: Jackson, Holly Tipsat av: Anna

  Lever den upp till hypen? 100 % 😃 A good girl's guide to murder av Holly Jackson är precis så spännande och svår att lägga ifrån sig som ryktet säger.

 19. Felet med Eden

  Av: Uggla, E. P Tipsat av: Anna

  Felet med Eden av E.P. Uggla handlar om Ava som vaknar upp på en konstig plats efter en ny sorts influensa. Ett tävlingsinriktad Eden fyllt med barn och unga där de vuxna inte är att lita på. En lustgård där något är allvarligt fel.

 20. Eden av Monica Sabolo

  Av: Sabolo, Monica Tipsat av: Johanna

  En mörk, suggestiv och spännande berättelse om kvinnors utsatthet, hämnd och skogen som både lockar och skrämmer.

 21. Poet X

  Av: Acevedo, Elizabeth Tipsat av: Ingrid

  En kraftfull bok skriven på vers, om att få vara den man är. Xiomara, en ung kvinna, kämpar med att göra sin röst hörd och får en utmaning av sin engelskalärare att uttrycka sig i spoken word.

 22. Det grå skåpet

  Av: Öström, Mia Tipsat av: Malin

  Konstiga saker börjar hända när Elias mamma köper ett 200 år gammalt skåp. Mystiskt och spännande för dig 12 år och uppåt.

 23. Donny

  Av: Halling, Thomas Tipsat av: Malin

  En gripande berättelse om Donny som inte orkar med skolan och hamnar i trubbel när han börjar skolka. Passar för dig 12 år och uppåt.

 24. A sky painted gold

  Av: Wood, Laura Tipsat av: Anna

  Ungdomsroman på engelska som tar dig till 1920-talet på engelsk landsbygd. Övergivna slott, författardrömmar, hemligheter och kärlek är några av ingredienserna...

 25. Hasselskogen

  Av: Albert, Melissa Tipsat av: Anna

  Mörk och magisk fantasy om 17-åriga Alice som måste rädda sin kidnappade mamma från en brutal sagovärld.

Lästips i olika teman