Desinformation, propaganda och lögner – så sprids falska berättelser på nätet

Arrangemanget har redan varit

13 mars onsdag 2024
2024-03-13 till 2024-03-13.
Plats Mölndal
Kostnad: Gratis
Målgrupp:
Information:

Ingen föranmälan

Föreläsningar som i första hand riktar sig till alla som på något vis jobbar för att öka informationskunnigheten och bygga motståndskraft mot informationspåverkan. Men alla som är intresserade av ämnet är välkomna! Eventet arrangeras av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån

Ingen anmälan, förutom om du vill delta hemifrån. Då måste du anmäla dig på Internetstiftelsens webb: Källkritikens dag
Tryckt programblad finns att hämta i bibliotekets entrédisk.

14:30
Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen och Björn Appelgren, eventets moderator, hälsar välkomna och inleder dagen.

14:35
Att nationellt och lokalt möta en global desinformationskampanj.
Under de senaste två åren har Sverige mötts av den största desinformationskampanjen i sin historia. Genom falsk information om att socialtjänsten i Sverige omhändertar barn på felaktiga grunder har desinformation spridits globalt och skapat demonstrationer i Sverige, ökat oron hos barn och föräldrar och orsakat att tilliten till socialtjänsten har minskat. Socialstyrelsen har i uppdrag att bemöta och motverka desinformationskampanjen, Linda Corsvall – kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen, delar med sig av erfarenheter och lärdomar.

15:00
Sverigebilden i tusental – narrativ med blixtsnabb spridning
I januari 2022 briserade den största informationspåverkanskampanjen som någonsin riktats mot Sverige. Svenska institutet analyserar bilden av Sverige utomlands och kommunicerar Sverige i sociala medier runt om i världen. Sofia Bard, chef för Sverigebildsanalys och Lena Allerstam, chef för global kommunikation på Svenska institutet, berättar om varför Sverigebilden är viktig, vilka narrativ och budskap som spridits om Sverige de senaste åren och de möjligheter som sociala medier ger i bemötandet av desinformation.

15:25
The rise of Information Warfare*
Information is often considered not just a tool of war, but a theatre that warfare happens within. But as conflict extends from fields and airspaces to blogs and trending boxes, what does that mean for Sweden, and those responsible for protecting democracies and democratic values? Presented by Carl Miller, Founding Partner CASM Technology.

15:50
Weaponization of everything – How Russian propaganda uses local contexts in EU*
Hur ser Rysslands informationspåverkan ut i Sverige jämfört med andra delar av EU och varför skiljer den sig åt? Maryna Vorotyntseva, senior expert på NATO Stratcom, delar sina observationer av rysk propaganda i olika länder.

16:15
Avslutande samtal
Jack Werner, journalist, författare och grundare av Källkritikbyrån, reflekterar kring det vi hört och pratar om hur man som internetanvändare kan navigera i det digitala informationslandskapet.
*på engelska (kommer textas i efterhand)