Språk

en-gb sv-se da-dk fi-fi pl-pl sv-se

Sök

Nödruta och stadsvapen, länkar m.m. längst upp på sidan

Daisy

För dig som har svårt att läsa de vanliga böckerna finns det talböcker (Daisy).

Tjej lyssnar på en bok i hörlurar.

 

 

LegimusMyndigheten för tillgängliga medier, MTM, har en katalog för dig som själv vill ladda ner talböcker till din dator, mp3-spelare eller mobiltelefon. Den heter Legimus. Hör av dig till oss på biblioteket om du vill veta mer om den.

 

Daisy (som står för Digital Accessible Information SYstem eller på svenska: Digitalt Anpassat InformationsSYstem) är ett format för ljud, text och ibland bild. Böckerna ser ut som vanliga cd-skivor. Men på en enda skiva kan det få plats hela 50 timmar! Det beror bland annat på att man använder mp3-filer (som i "vanliga" fall används för att komprimera musik på internet).

Du kan lyssna på fyra sätt:

  1. Lyssna i din telefon eller surfplatta. Har du en smartphone eller surfplatta kan du ladda ner Legimus app. I den kan du låna och lyssna på talböcker. Börja med att boka tid på biblioteket för att registrera dig för den här tjänsten.
  2. Lyssna på skivorna i speciella Daisy-spelare som går att köpa, låna eller få. I en Daisy-spelare kan du spela Daisy-skivor. Knapparna är stora och tydliga och du har möjlighet att använda dig av alla finesser som Daisy-formatet erbjuder. Du kan till exempel lägga "bokmärken" i dina böcker. Du kan söka i boken eller bläddra mellan sidor och kapitel. Du kan också ändra hastigheten på uppläsningen. Det finns Daisy-spelare som påminner mer om vanliga mp3-spelare och som inte har plats för en skiva. Man lägger då över informationen från en Daisy-skiva med hjälp av ett minneskort eller så lagrar man informationen direkt på spelaren.
  3. Lyssna på Daisy-skivor i vanliga cd-spelare med mp3-stöd. Det kan vara ett billigt sätt att komma igång med Daisy. Om du har en bärbar spelare som bara är några år gammal är det troligt att spelaren har detta stöd. Många dvd-spelare har också stöd för mp3. Nackdelen är att du inte kan använda dig av allt som är bra med Daisy. Det kan till exempel vara krångligt att hitta tillbaka till stället du slutade lyssna senast.
  4. Lyssna med hjälp av din dator. Då behöver du ladda hem ett program som heter AMIS. Det kan du ladda hem gratis från MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Med AMIS kan du också följa med i texten på skärmen samtidigt som du lyssnar. Några få böcker innehåller också illustrationer att titta på eller få beskrivna.

 

Länkar

Läs mer på MTM:s sidor om Daisy. Eller titta på Svenska Daisykonsortiet

Mer information finns även på www.omspecialmedia.se
 

Sidfot

Mölndals stadsbibliotek

Brogatan 40/
Bergmansgatan 31
431 30 Mölndal


Telefon
Information: 031-315 16 00
 
Info barn:     031-315 16 20
Info vuxen:   031-315 16 10

Epost: 
molndals.stadsbibliotek@molndal.se

 

 

 

Jag vill lämna en synpunkt