Sök

Språk

sv-se en-gb

Nödruta och stadsvapen, länkar m.m. längst upp på sidan

Johannas sommartips


Johanna Liljekrantz Yaiche
Bibliotekarie
Biblioteken i Mölndal

Johanna tipsar om en uppfriskande och rolig roman i göteborgsmiljö och en riktigt läskig kapitelbok om en ovanligt obehaglig tandläkare som kommit till stan. Till sist en intressant och användbar bok om hur man kan hantera och avleda konflikter med barn med hjälp av lågaffektivt bemötande.

Ragga som du shoppar av Lin Jansson
Forum
Roman

Lovisa jobbar på butiken ”Friluftsliv och fritid” sedan flera år. Hon hatar sin chef Lukas och vantrivs med jobbet. Ljuspunkten är Adrian, som hon trånat efter i en evighet. När hon prövar idén hon fått av en kompis: ”ragga som du shoppar” händer det saker! Parallellt händer något fruktansvärt Lovisas syster och tillvaron blir full av svåra kontraster. Boken är skriven i dagboksform och utspelar sig i Göteborg. En uppfriskande, rapp roman som blandar drastisk humor med stort allvar och ger träffsäkra beskrivningar av Sverige idag. Den ger också en rolig inblick i hur det kan vara att jobba med service.


Världens värsta tandläkare av David Walliams
B Wahlströms
Kapitelbok 9-12 år

Alfie hatar tandläkaren och har inte varit där på många år. När en ny tandläkare kommer till stan och det samtidigt händer konstiga saker får han onda aningar. Istället för en peng när man tappat en tand får barnen otäcka saker. Alfie och hans kompis Gabz bestämmer sig för att ta reda på vad som händer! Mot sin vilja befinner sig Alfie plötsligt i stolen hos den nya tandläkaren och inser att hans farhågor stämde… ”Världens värsta tandläkare” är en skräckberättelse, väldigt läskig, men också rolig och underhållande. En riktigt bra saga. Upplevelsen förstärks med roliga och galna illustrationer.


Barn som bråkar – att hantera känslostarka barn i vardagen av Bo Hejlskov Elvén och Tina Wiman
Natur & Kultur
Facklitteratur

Den här boken tar avstamp i ett antal vardagssituationer och försöker på ett konkret sätt att bidra med metoder att förebygga och hantera konflikter på. Ett barn som inte lyssnar, som skriker eller slåss kan vara svårt att bemöta. Upprörda känslor hos barnet smittar av sig och som vuxen är det svårt att behålla ett lugn. Boken utgår från förhållningssättet ”lågaffektivt bemötande.” Kort sagt innebär detta att öva på att behålla ett lugn, att bekräfta barnets känsla, att justera förväntningarna på vad barnet klarar av och avleda en eskalerande konflikt.
Intressant läsning med mycket igenkänning.

Alla tips finns också i Mölndals-Posten

Artiklar: visa en viss artikel

291759
245238
240468

Sidfot

Mölndals stadsbibliotek

Brogatan 40/
Bergmansgatan 31
431 30 Mölndal


Telefon
Information: 031-315 16 00
 
Info barn:     031-315 16 20
Info vuxen:   031-315 16 10

Epost: 
molndals.stadsbibliotek@molndal.se

 

 

 

Jag vill lämna en synpunkt