Sök

Språk

sv-se en-gb

Nödruta och stadsvapen, länkar m.m. längst upp på sidan

Intervju med författaren Sofia Nordin


Här får du veta mer om författaren Sofia Nordin, som var med på sommarbokens bokfika.
De som intervjuade var sommarbokenvärdarna på Lindomes bibliotek. 

Hur kommer du på vad böckerna ska handla om?

Det är ju inte som att man kan hälla ur sig idéer, jag vet bara lite när jag börjar. Kanske vet jag att det ska handla om något speciellt. Sedan börjar jag skriva för att komma igång, skriver gärna mycket och fort. Jag får inte tänka för mycket. Sedan flyttar jag runt i texten, ändrar ofta om och suddar. Idéerna brukar komma varefter jag skriver.

Vilken bok var roligast att skriva?

Alla var roligast! Fast extra roligt att skriva böckerna om Harry och Gunnar tillsammans med min kompis Kajsa Gordan. Vi har olika stil och vi lär oss av varandra. Kajsa brukar skriva mer om äventyr och säger till om hon tycker jag skriver för tråkigt. Jag skriver mer om känslor och tankar.

Varför blev du författare?

Jag har alltid gillat ord, böcker, språk, bokstäver och berättelser. Mina föräldrar läste mycket för mig. Men jag tänkte väl inte vid 5 årsåldern att jag ville bli författare, men jag gillade att skriva och läsa. När jag var 10-11 år tänkte jag nog att jag ville bli författare, det funkade och var roligt att skriva. Det är en skön känsla att skriva något bra, en fantastisk grej, oj vad härligt allt känns!

Hur väljer du namn till dina karaktärer?

Det är olika, brukar ta namn jag gillar. Kan jag inte komma på något brukar jag kolla namnlistor på nätet och så googlar jag ibland. Men jag brukar undvika att använda samma namn som mina kompisar har. Det hände en gång att en karaktär fick byta namn när jag träffade en kille som hette samma som karaktären.

Vilken bok är du mest nöjd med?

Alla, de böcker som inte blir bra skriver jag inte klart. Jag gillar mina böcker på olika sätt det beror till exempel på när de är skrivna och tillsammans med vem.

Vilken sorts bok är roligast att skriva?

Jag skriver ju inte fantasy, SF eller om någon sagovärld utan om den verkliga verkligheten, det är ju påhittat ur min fantasi men ändå på riktigt. Oftast utspelar sig mina böcker i nutid och handlar om kompisar och känslor. Katastrofserien handlar om hur det skulle kunna vara efter en katastrof.

Varför tycker du om att skriva böcker?

Det är en härlig känsla när tiden bara försvinner och texten blir bra. Sedan är det ju roligt att träffa de som har läst men det är ju kanske flera år efteråt, jag vill att det ska vara kul under tiden jag skriver också.

Favoritbok när du var liten?

Svårt att välja ut en, jag läste så många… men jag ville att det skulle vara sorgligt, helst ville jag få gråta. Men lite mystiskt skulle det vara, gärna ur verkligheten men lite spökigt. Läste ofta om djur det var synd om, men idag vågar jag inte läsa om dem, för risken finns att jag vid en omläsning skulle tycka att berättelserna känns löjliga.

Vad hoppas du att folk ska känna när de läser dina böcker?

Ja, någonting! Jag vill att de ska tänka saker de inte skulle tänkt annars, kanske till och med bli lite ledsna.

Vilken genre gillar du att läsa?

Jag vill att det ska handla om känslor och relationer, hjärta och smärta. Sedan tycker jag om när språket är bra, författaren får gärna leka med språket.

Vill du helst skriva om kärlek eller hemska saker?

Ja, det blir väl både och, skriver jag om något hemskt vill jag att det ska finnas något fint att kämpa för. Det är svårare att skriva om kärlek och fina saker än om hemskheter.

Har du några tips på vad man ska göra för att bli författare?

Ja, läsa och skriva mycket. Jag har hört att det tar 10 000 timmar att bli bra på något, så träna på att läsa och skriva och använd fantasin.

Håller du på med något speciellt nu?

Jag försöker skriva något sagoaktigt även om det är svårt. Sedan skriver jag en lättläst bok om kärlek och svartsjuka. Fast mest har jag sommarlov!

 

Boktips från Sofia

Cirkeln och alla Maria Gripes böcker.

Artiklar: visa en viss artikel

Sidfot

Mölndals stadsbibliotek

Brogatan 40/
Bergmansgatan 31
431 30 Mölndal


Telefon
Information: 031-315 16 00
 
Info barn:     031-315 16 20
Info vuxen:   031-315 16 10

Epost: 
molndals.stadsbibliotek@molndal.se

 

 

 

Jag vill lämna en synpunkt