Språk Språk
svenska svenska English English

Jenny tipsar!

 

Bibliotekarien Jenny, som jobbar på stadsbiblioteket,
delar med sig av några läsfavoriter, för både stora och små!
Här hittar du en härlig mix av romaner, en tidskrift, en ovanlig fotobok
med växtstema och en bilderbok att vila i.

Entry Island
Peter May
Modernista
Spänningsroman

I sin fjärde roman har Peter May bytt spelplats. När det lilla ö-samhället Entry Island utanför Kanadas kust drabbas av ett mord, blir det kriminalinspektör Mackenzies uppdrag att lösa fallet. Nyss frånskild och med svåra sömnproblem ger han sig i kast med uppdraget, som leder honom ända tillbaka till 1800-talets Skottland och hans egen släkts dramatiska bakgrund. Karga miljöer, intressanta människoskildringar och en fängslande historisk berättelse gör Entry Island till en av de bästa spänningsromanerna på länge.

sömnlöshet 5
mord 3
karga miljöer 5

De oroliga
Linn Ullmann
Albert Bonniers förlag
Roman

Vi är vana vid författare som gör upp med sina föräldrar. Från Myrdal till Schulman. Linn Ullmann gör inte det. Hennes skildring av att växa upp med Liv Ullman och Ingemar Bergman är snarare en kärleksförklaring och ett försök att ömsint och respektfullt skildra de två personer som är hennes början. Ullmann har i ”De oroliga” liksom i sina tidigare romaner ett flyt i språket och en psykologisk iakttagelseförmåga utöver det vanliga. Ur samtalen med sin döende far drar Ullmann fram minnen som blir lysande trådar genom tiden.

oro 3
gotland 4
uppväxt 5

Under ett rabarberblad
Lena Sjöberg
Rabén och Sjögren
Bilderbok

Stilla susar vindarna och himmelen är blå och ändå går en rysning genom kroppen då och då. ”Under ett rabarberblad” har undertiteln ”Verser för människor och djur”, och just om människor och djur handlar det. Om grodor i dyn, svalor i skyn och barn under enorma rabarberblad. I små finstämda texter ryms stora frågor om liv och död, ensamhet och saknad, men också vardagliga händelser, som en tappad vante. Med sina vänliga bilder i milda färger ger Sjöberg både barn och vuxna en skön läsupplevelse, en bok att vila i.

rim 5
pastellfärger 4
årstider 3

Vi läser
Tidningen Vi
Kulturtidskrift

Tidskriften ”Vi läser” är en guldgruva för dig som gillar böcker. Kvickt, kunnigt och engagerat blandas intervjuer och författarporträtt med tips om aktuella böcker och bokprylar. Inspiration till nya läsupplevelser när den är som bäst! I det senaste numret skriver Malin Nord om Sara Stridsberg på ett sätt som släpper läsaren nära inpå, och Jerker Virdborg om det litterära Manhattan, så att man får lust att genast resa dit. En nackdel bara - med sex nummer per år får man längta efter nästa nummer lite för länge.

läsinspiration 5
litteraturfrossa 5
intervjuer 3

Flora supersum
Lena Granefelt
Arena
Fotobok

Höstdis och sprängfyllda fröställningar. Vid första anblicken verkar Granefelts bok som vilken fotobok som helst. Men vid nästa läsning finns många lager att upptäcka, och i den tillsynes stillsamma trädgården framstår snart en kamp för överlevnad. Fantastiska bilder av förgänglighet, men också en kommentar till det som händer i omvärlden. ”I växtvärlden finns inga landsgränser (…) Här växer de sida vid sida och kommer att växa upp igen om gynnsamt läge uppstår. Alla med samma strävan, att undgå att dö, att fortsätta leva”.

förgänglighet 4
svartvitt 5
trädgård 3

 Tipsen hittar du också i Mölndals-Posten

Mölndals stadsbibliotek

Brogatan 40/
Bergmansgatan 29
431 30 Mölndal


Telefon
Information: 031-315 16 00
 
Info barn:     031-315 16 20
Info vuxen:   031-315 16 10

Epost: 
molndals.stadsbibliotek@molndal.se

 

 

 

Jag vill lämna en synpunkt