Språk Språk
svenska svenska English English

Sommartips - Jenny


Jenny är bibliotekarie på Mölndals stadsbibliotek.

Här kan du som är sugen på bokcirkel få tips och idéer både på böcker, tilltugg och struktur!
Jenny tipsar också om en novellsamling som speglar verkligheten och gav henne lust att möta personerna på riktigt!
Sist men inte minst en sinnlig roman med fantastiskt språk där vemod och uppbrott är temat.

 

Vänskap böcker och mat av Else-Marie Ottersten
Libris
Recept och boktips

Fenomenet bokcirkel som umgängesform verkar ha kommit för att stanna. I boken ”Vänskap, böcker och mat” får vi möta ett tiotal bokcirkelgäng som bjuder på sina bästa tips både när det gäller böcker och tilltugg. "Farlig midsommar" och fröknäcke, "Jane Eyre" och linssoppa eller "Boktjuven" och blåbärskaka. Else-Marie Otterstens bok är full av inspiration och handfasta råd. Ett avsnitt med förslag på mötesstruktur, diskussionsfrågor och samtalsregler är användbart för den som just är i färd med att starta en bokcirkel. Det är bara att sätta igång. Och glöm inte att biblioteket har ett stort utbud bokcirkelkassar att låna!

Mödrarnas söndag av Graham Swift
Albert Bonniers
Roman

Hur Paul inför hennes blickar klär på sig plagg för plagg. Hur väl de båda är medvetna om att det är sista gången de ses. Hur vemodet i den stunden aldrig kommer att försvagas i tjänsteflickan Jane Fairchilds medvetande. Denna söndag i mars 1924 som kallas mödrarnas söndag har tjänstefolket fått ledigt för att hälsa på sina familjer. Men istället ligger Jane naken på Paul Sheringhams säng. Och alltihop skildras genom den åldrande Janes minne. Knivskarpt och detaljerat. Som askfatet på hennes mage, telefonen i svart bakelit eller orkidéerna på byrån i hallen. Det är sinnligt, soldränkt, sorgligt. Och alldeles underbart skrivet.

Balladen om det sorgsna kaféet av Carson McCullers
Norstedts
Klassiker

Ibland är läsning ett besök i en verklighet, som man önskar fanns på riktigt. Åh vad jag önskar att jag hade fått träffa personerna i den här novellsamlingen.
Precis som i ”Hjärtat jagar allena” befolkas berättelserna i den här boken av särskilda människor. I titelnovellen är det den rejäla affärskvinnan Amelia Evans i snickarbyxor och gummistövlar, den självgode puckelryggen Cousin Lymon, och Amelias elake fd make Macy, som tillsammans bildar en märklig trio och driver historien mot ruinens brant. Ibland blir det dråpligt. Ibland mycket egendomligt. Och ibland outsägligt hemskt. Precis som det faktiskt kan vara i verkligheten.

 

Tipsen finns också i Mölndals-Posten

277141
273024
269454

Mölndals stadsbibliotek

Brogatan 40/
Bergmansgatan 29
431 30 Mölndal


Telefon
Information: 031-315 16 00
 
Info barn:     031-315 16 20
Info vuxen:   031-315 16 10

Epost: 
molndals.stadsbibliotek@molndal.se

 

 

 

Jag vill lämna en synpunkt