Språk Språk
svenska svenska English English

Sommartips - Malin


Malin är läs- och skrivtekniker och jobbar på Mölndals stadsbibliotek.

Hon tipsar om tre romaner som förenas i det historiska temat.
En av dem utspelar sig visserligen i nutid men är en modern och underhållande version av klassikern Stolthet och fördom. 
En är debutroman som berättar en stark historia om två systrar i Ghana under 1700-talet och fram till nutid.
Det tredje tipset berör starka kvinnor och berättelsen börjar med Maria, som utbildar sig till barnmorska i slutet av 1800-talet.

 

Där vägarna möts av Tommi Kinnunen
Norstedts
Roman

Starka kvinnor som tar för sig men kanske inte är så sympatiskt skildrade, känslor som anas men inte får visas, en grå vardag där slitet aldrig tar slut och inblick i en helt annan tid är vad man kan vänta sig om man läser den här boken. Allt skrivet på ett enkelt men vackert språk och om man lyssnar på talboken är den inläst på härlig finlandssvenska.
Det börjar med Maria som utbildar sig till barnmorska i slutet av 1800-talet, hur hon genom kunnighet och oräddhet till slut vinner respekt hos bybor och jordemödrar. Genom nedslag vid olika tidpunkter och utifrån olika berättarjag lär vi känna henne och hennes efterkommande.

Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld
Wahlström & Widstrand
Roman

Om man tar Jane Austens ”Stolthet och fördom” och skriver om den, hur blir det då? Det undrade Curtis Sittenfeld och gjorde just det, tog med alla karaktärer och grundhandlingen och förlade den i modern tid i amerikanska Cincinnati.
Det börjar med att pappa Bennet blir sjuk och barnen kommer hem för att se till honom. Två av systrarna bor i NYC och de tre andra bor hemma, men bidrar inte direkt till hushållskassan. Det hela blir förstås ganska kaosartat med många viljor som ska samsas, dålig ekonomi som uppdagas och kärleksbekymmer som ska klaras av.
Lite tramsigt emellanåt, men annars lång och rolig semesterläsning.

Vända hem av Yaa Gyasi
Norstedts
Roman

Gyasis debutroman börjar med två systrar i Ghana i mitten av 1700-talet när slavhandeln blomstrar. Vilket slags liv en får handlar om slumpen och vilken stam en tillhör, i det här fallet gifts ena systern bort med den engelske guvernören och den andra säljs som slav och skickas till USA. I varje kapitel följs någon av systrarnas ättlingar i USA och Ghana ända fram till nutid. Berättelserna handlar om konsekvenserna av en sådan historia, om hur alla bär på en rotlöshet, om grymheterna de utsätts för, men förstås också om kärlek och hur en tar sig vidare i livet.
”Vända hem” är tung, vacker och fantastisk läsning!

Boktipsen finns även i Mölndals-Posten.

 

273020
267842
246173

Mölndals stadsbibliotek

Brogatan 40/
Bergmansgatan 29
431 30 Mölndal


Telefon
Information: 031-315 16 00
 
Info barn:     031-315 16 20
Info vuxen:   031-315 16 10

Epost: 
molndals.stadsbibliotek@molndal.se

 

 

 

Jag vill lämna en synpunkt