Språk Språk
svenska svenska English English

Romaner som stannar kvar

 

Johanna, bibliotekarie i Mölndal, tipsar om tre av sina favoritromaner.
Gemensamt för dem är att de väcker tankar och stannar kvar i minnet.
Alla har de något unikt och speciellt som gör läsningen till en stor upplevelse.

 

Barnen - Ida Jessen

En dansk författare som är fantastisk på att skapa spänning av människors vardagsliv och relationer.

En oförutsägbar bok som börjar med en mamma som flyttar ut på danska landsbygden för att försöka återskapa relationen och få tillbaka kontakten med sitt barn. Hon befinner sig då på botten, och det ser mörkt ut, men saker förändras!
Bokens fokus är på relationen mellan föräldrar och barn, hur sköra trådarna kan vara och hur trassligt det kan bli.
Man sugs in i boken från första stund och den känns oavbrutet fängslande och spännande. Det finns en nerv igenom hela boken. Förutom detta innehåller den många fina naturskildringar och författaren har en förmåga att måla upp en tillvaro som man inte vill lämna. Läs och njut!


Oceanen vid vägens slut - Neil Gaiman

Neil Gaiman är en välkänd och uppskattad författare som rör sig i fantasygenren.

Denna kusliga och sagolika roman är en slags vuxensaga som innehåller både filosofi, magi, skräck och en fantastisk berättelse.
En medelålders man återvänder till den by han växte upp i, han vet inte riktigt varför, men han dras till en liten ankdamm, vid granngårdens hus. Konstigt nog bor kvinnorna på gården kvar och är lika gamla nu som när han var liten.
Väl där börjar han minnas saker från sin barndom....Han var sju år när hans liv för alltid skulle förändras.
I samband med ett dödsfall händer något, onda krafter frigörs och när hans nya barnflicka Ursula strax därefter börjar hos familjen inser han att hans liv är i fara. Grannflickan Lettie gör allt hon kan för att undvika katastrofen.

En fascinerande berättelse, vacker, mörk och magisk, om en fantastisk vänskap och en förgörande ondska.


Allt jag inte minns - Jonas Hassen Khemiri

Augustprisvinnaren 2015!
En författare som leker med språket och låter läsaren vara medskapare i en bok som väcker frågor och tankar.

Berättelsen rör sig kring minnet, vänskap, kärlek och ekonomi. Det börjar med att något har hänt och genom olika personers minnen får läsaren en bild av Samuel. Men vad döljer sig i det man inte minns? Minnesfragmenten övergår i en  mer aktiv berättelse, då tar boken fart och man sugs in i Samuels, Laides och Vandads värld. Vandad är Samuels vän och Laide är kvinnan han möter efter lång tids sökande. Kvinnan med stort K, eller?
En fantastisk samtidsskildring, kärlekshistoria och berättelse om vänskap på samma gång. Boken kräver en del av läsaren, men ger otroligt mycket tillbaka. Tankeväckande, intressant och fängslande!