Sök

Språk

sv-se en-gb

Nödruta och stadsvapen, länkar m.m. längst upp på sidan

Filmtips!


Michael tipsar om blandade filmpärlor!

Här hittar du både feelgood, drama, hårdkokt dystopisk sci fi och en fascinerande berättelse om Stephen Hawking.

The Way, Way Back (2013) Regi Nat Faxon, Jim Rash
En bitterljuv komedi av det Oscarvinnande teamet bakom The Descendants. Från studion bakom Little Miss Sunshine och Juno. 14-årige Duncan tvingas tillbringa sommarlovet med sin mamma Pam, hennes påfrestande pojkvän Trent och hans dotter Steph. Det är en tuff utmaning för Duncan att försöka passa in i den nya familjekonstellationen. Räddningen kommer genom en oväntad vänskap med Owen, den lättsamme föreståndaren på traktens populära vattenland Water Wizz. Riktig feelgood om att hitta sig själv.

Dolda Tillgångar (2017) Regi Theodore Melfi
Dolda tillgångar är berättelsen om Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson. Tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom ett av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla kön och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort.

Silence (2017) Regi Martin Scorsese
På 1600-talet reser två Jesuitiska präster till Japan där katolicismen förbjudits och så gott som alla utländska kontakter. De bevittnar förföljelsen av de kristna japanerna och regeringen som vill rensa bort allt västerländskt inflytande. De får själva utstå våld och förföljelse medan de reser runt för att hitta sin mentor och sprida kristendomen. Filmtiteln är väldigt talande, det förekommer ingen musik i filmen och den är väldigt lågmäld men väldigt stark.

Blade Runner 2049 (2017) Regi Denis Villeneuve
Trettio år har gått sedan sist. En ny Blade Runner – Los Angeles polisen K, avslöjar en sedan länge begravd hemlighet med potential att rasera det lilla som nu återstår av samhället. K:s avslöjande leder honom ut på en jakt efter Rick Deckard, en tidigare Blade Runner som varit försvunnen i tre decennier.
Få dystopivisioner har påverkat filmkulturen så mycket som ”Blade Runner”, men den här uppdateringen vilar aldrig i välproducerad nostalgi, utan expanderar till något mer. Bortom staden finns sandgula pyramider och fallna monument, ett berg av sopor och ett jordbruk för syntetiskt protein. Regissören Villeneuve har tagit den hårdkokta känslan från ”Sicario” och den filosofiska realismen från ”Arrival” och rört ner dem i sin ”Blade Runner”. 2049 är klimatkollapsen redan ett faktum och människorna stretar vidare, som slavar under sin egen överlevnadsinstinkt.

Manchester By The Sea (2016) Regi Kenneth Lonergan
En stor film om en mans sorg och skuld. Filmen ger inga svar på hur hans svårigheter kan övervinnas. Det är inte heller regissören Kenneth Lonergans avsikt med filmen. Möjligen låter han oss ana att tiden inte alltid får människor med tung barlast att glömma och gå vidare. Makalöst bra skådespel av Casey Affleck som gav honom en välförtjänt Oscar

The Theory of Everything (2015) Regi James Marsh
Bara tjugoett år gammal fick Cambridgestudenten Stephen Hawking beskedet att han drabbats av en sjukdom som angriper hans motoriska funktioner, hans tal och rörelseförmåga. Han har två år kvar att leva meddelar läkarna. Men Stephen vägrar att acceptera sitt öde och med stöd från sin unga hustru kämpar han mot sjukdomen för att kunna slutföra sin doktorsavhandling. Femtio år senare har Stephen Hawking i högsta grad fortfarande bidragit till förståelsen av vår värld som en vetenskapens frontfigur med sin fascinerande grand unified theory och ett outtröttligt hopp att finna vägen till Teorin om Allt.

Artiklar: visa en viss artikel

Sidfot

Mölndals stadsbibliotek

Brogatan 40/
Bergmansgatan 31
431 30 Mölndal


Telefon
Information: 031-315 16 00
 
Info barn:     031-315 16 20
Info vuxen:   031-315 16 10

Epost: 
molndals.stadsbibliotek@molndal.se

 

 

 

Jag vill lämna en synpunkt