Sök

Språk

sv-se en-gb

Nödruta och stadsvapen, länkar m.m. längst upp på sidan

Katarina tipsar!


Katarina Modén
bibliotekarie
Mölndals stadsbibliotek

De böcker Katarina tipsar om har starka kvinnor som gemensam nämnare. En av romanerna utspelar sig i slutet av 1800-talet och erbjuder spänning, fantasi och mystik, den andra är en gripande skildring av en ung slav på en bomullsplantage, som lyckas fly. Sist men inte minst, en viktig självbiografi, där vi får möta en saudisk kvinna och hennes kamp för för frihet. 

Ormen i Essex av Sarah Perry 
Bonniers
historisk roman 

Berättelsen utspelar sig under slutet av 1800-talet och huvudpersonen Cora har nyligen blivit änka redan vid unga år. Hon beslutar sig för att lämna London och beger sig till det natursköna grevskapet Essex. Där dras hon in i en märklig händelse kring ett mystiskt odjur som har skrämt slag på ortsbefolkningen, och hon finner en oväntad vän i traktens präst. Ormen i Essex innebär mycket spännande läsning, starka karaktärer, en mustig och trovärdig intrig, ett sprakande och levande språk - samt en fantasieggande gåta i bokens epicentrum.

 

Den underjordiska järnvägen av Colin Whitehead 
Bonniers
roman

Sextonåriga Cora lever som slav på en bomullsplantage i Georgia, där hon är utstött och utsatt efter att modern försvunnit. Till slut flyr hon och vännen Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr, men snart får en skoningslös slavjägare upp spåret efter dem. I verkligheten blev järnvägen benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly, men här är den en konkret underjordisk flyktväg. Boken är en gastkramande berättelse om en ung kvinnas kamp för överlevnad och frihet.

 

Modet att köra: en saudisk kvinnas protest av Manal al-Sharif 
Natur & Kultur
självbiografi

När Manal al-Sharif i maj 2011 beslöt sig för att köra bil i Saudiarabien hade hon ingen aning om vilka konsekvenser det skulle få. ”Modet att köra” beskriver Manals oerhört tuffa uppväxt och kamp för ett bättre liv i ett samhälle där kvinnor i princip är livegna. Trots en hög utbildning är varje dag en kamp där kvinnor är beroende av män i allt de tar sig för. ”Modet att köra” är en otroligt viktig och samtidigt sorglig berättelse om en kvinnas kamp för frihet. Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster.

Artiklar: visa en viss artikel

Sidfot

Mölndals stadsbibliotek

Brogatan 40/
Bergmansgatan 31
431 30 Mölndal


Telefon
Information: 031-315 16 00
 
Info barn:     031-315 16 20
Info vuxen:   031-315 16 10

Epost: 
molndals.stadsbibliotek@molndal.se

 

 

 

Jag vill lämna en synpunkt